Muziek en VG

Of je nu een beperking hebt zoals het syndroom van Down, Williams of autisme: muziek maken kan iedereen. De Jostiband deelt 55 jaar positieve ervaring!

De Jostiband is een orkest waarbij alle orkestleden een beperking hebben. Dit varieert van een lichte verstandelijke beperking (LVB) tot ernstige, meervoudige beperkingen (EMB). Soms kan een ‘beperking’, zoals het syndroom van Down, Williams of ASS, juist ook zorgen voor extra muzikaliteit.

Niet meedoen om het meedoen

Bij de Jostiband hebben sommige orkestleden een fantastisch muzikaal gehoor. Ze spelen zo een lied na. Andere orkestleden spelen steeds één toon mee dankzij de kleurenbordjes. De derde doet alleen mee tijdens het refrein met bijvoorbeeld de tamboerijn.

Wat je talent ook is, bij de Jostiband is iedereen belangrijk. De orkestleden weten dat niemand zomaar wat mee zit te spelen. Alleen samen maak je echt spannende muziek.

“Natuurlijk ben ik soms weleens klaar met 2 emmertjes water halen”, zegt een orkestlid met een lichte beperking. “Maar: dan zie ik de meebelevers (mensen met ernstige beperkingen, red) genieten en dan weet je weer waarom je het doet.”

De Jostiband voor iedereen

Er is maar 1 Jostiband, maar onze aanpak inspireert mensen in Nederland en ver daarbuiten. De Jostiband gebruikt speciale Kleurenmuziek.  Hiermee  kan iedereen thuis de liedjes oefenen. Of zelf in een orkest spelen. Op deze site delen we zoveel mogelijk tips en informatie. Zo kan iedereen genieten van muziek!

Een huisgenoot stelde voor dat ik in de Jostiband zou gaan spelen. Ik had vooroordelen. Wat moet ik daar, bij zo’n stelletje… nou ja, mongolen. Zoiets. Dat dacht ik. Maar meteen de eerste keer, toen het nummer ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen werd gespeeld, was ik om. Dát kwam binnen, ik kreeg er kippenvel van.