Maak zelf muziek

Van muziek maken word je blij. Het is goed voor je hersenen. En als je samen speelt, is het ook gezellig. Speel jij al een instrument? Leer hier meer! Moet je nog beginnen? Dat kan ook!

4 lessen over kleurenmuziek

Kleurenmuziek les 1

Zo werkt het

Leuk dat je muziek gaat maken! De Jostiband begint altijd met stilte. Lekker rustig. Daarna luisteren en meezingen. Ken je het liedje goed? Dan ben je klaar om te spelen!

Video les 1
Kleurenmuziek les 2

Je instrument

We gaan stickers plakken op een instrument. Waar moet je op letten? Hoe zorg je dat je helemaal klaar bent om muziek te maken?

Video les 2
Kleurenmuziek les 3

Liedje spelen

Kijk hoe de kleurenmuziek werkt. Je leert het liedje Vader Jakob. Dat kun je spelen op een keyboard. Je hoeft geen noten te lezen. De kleuren vertellen wat je moet doen. Speel net als de Jostiband.

Video les 3
Kleurenmuziek les 4

Melodie en ritme

Wat is de melodie? Wanneer is een noot lang of kort? Dat leer je in de laatste muziekles.

video les 4

Wat ga je spelen?

De Kleurenmuziek is gemaakt voor bijvoorbeeld een keyboard. Je kunt uit veel meer instrumenten kiezen. Lastig kiezen? Lees ook onze tips om te kiezen wat bij je past.

Toetsen

Op een piano of keyboard bespeel je toetsen. De Kleurenmuziek is dan heel handig. Je speelt dan liedjes met je rechterhand. De gekleurde stickers helpen je daarbij.

Slagwerk

Bij sommige instrumenten gaat het niet om hoog of laag, maar om langzaam of snel. Of hard of zacht. Je speelt dan het ritme. Bijvoorbeeld op de drums of met de sambabal.

Melodie

Op melodie-instrumenten speel je hoge en lage noten achter elkaar. Dat heet de melodie. Een keyboard speelt de melodie, maar een accordeon of xylofoon ook. Wat wordt jouw instrument?

Kleurenmuziek

De Kleurenmuziek is gemaakt door de Jostiband. Het bestaat al meer dan 50 jaar! We hebben nu heel veel boeken waarin je de kleurenrondjes ziet.

Op onze instrumenten zitten deze kleurenrondjes ook. Zo zien we precies wat we moeten spelen. In de video’s hierboven zie je hoe het werkt.

Voor wie is de Kleurenmuziek?
Spelen met kleuren is gemakkelijker dan noten lezen. Dat is bijvoorbeeld fijn voor:

  • mensen met een beperking
  • kinderen
  • slechtziende
  • mensen met een hersenaandoening
  • mensen die snel willen leren spelen

Op je instrument en in je boek
Onze liedjes staan in boeken. Je ziet in die boeken de kleurenrondjes. De gewone noten staan erbij. Zo kun je samenspelen met andere mensen. Zij lezen misschien liever dit soort noten:

Die staan er dus gewoon bij. Jouw kleurenrondjes zie je in het boek en op je instrument. Zo weet je precies wat je moet doen. Lastig? Kijk de video’s nog een keer! En oefen met de vier gratis liedjes.