Begeleider van de Jostiband: dit is niet vrijblijvend

Coby van Zwieten is al meer dan een decennium begeleider bij de Jostiband. Zij helpt onder andere de ‘meebelevers’. Dit zijn mensen met ernstige, meervoudige beperkingen die zorgen dat de Jostiband swingt.

“Mijn broer zei 12 jaar geleden: ‘Kom eens mee naar de Jostiband.’ Hij werkt bij Ipse de Bruggen. Ik ging mee en ik krijg het nog koud als ik eraan denk. Ik zag die koppies en ik zag ze spelen… Ik wist: dit is waarom ik op aarde ben. ’s Avonds heb ik Lyan gemaild: ‘Kan ik wat voor je doen?’ Ze vertelde dat er een plek vrij zou komen. En dat ik er goed over na moest denken. Ik wist ook meteen dat het niet vrijblijvend zou zijn. Deze mensen varen blind op bekende gezichten.

Iedereen die hier werkt is heel gedreven. Je moet gevoel hebben met deze mensen en geduld. Humor en grenzen zijn ook belangrijk. Sommige orkestleden kunnen dan even te lijfelijk zijn. Als je dat aangeeft, begrijpen ze dat. Mensen vragen weleens: hoe moet ik ze tegemoet treden? Dan zeg ik: ‘Ik ben bijzonder, u bent bijzonder, zij zijn bijzonder. Wat dacht u van: gewoon?’

Medewerker Coby van Zwieten