Het effect van muziek

Muziek is magisch. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder doet onderzoek naar het effect van muziek op de hersenen. Hij legt uit hoe dit werkt.

Muziek luisteren

Muziek luisteren zorgt ervoor dat gebieden in je hersenen op afstand met elkaar communiceren; het activeert neurale netwerken. Je hoort iets én je gaat meebewegen. En het raakt je, je voelt zelfs soms een rilling. Dat is de rijkdom van muziek voor lichaam en geest.”

Win-win: samen muziek maken

Zelf muziek maken levert nog meer op, want het zorgt voor nog meer activiteit in de hersenen. Scherder: “Het is een soort optimum van motorische actie, visuele actie (noten lezen, toetsen zoeken) en auditieve input. Maar ook: jezelf corrigeren, bijsturen en natuurlijk genieten van je vorderingen. Het komt van allerlei kanten binnen en dat maakt het zo bijzonder.”

Als muziekbegeleider breng je dit bijzondere effect teweeg.

Energie voor twee

De Jostiband levert bijvoorbeeld heel veel positieve energie op bij begeleiders en publiek. Scherder: “Als ik aan de Jostiband denk, worden alle gebieden in mijn hersenen actief die vrolijkheid met zich meebrengen. Ik ben een paar keer bij de repetitie geweest en ik was echt onder de indruk. Je ziet mensen met zichtbaar intens genoegen en geluk meedoen. Wat een genot om naar te kijken en te luisteren.”

Het enthousiasme van muzikanten met een beperking werkt  vaak heel aanstekelijk. Ervaar het ook en ga samen aan de slag. Bijvoorbeeld met de meespeelvideo’s.

Ik geloof niet dat het positieve effect van muziek op de hersenen anders is dan bij mensen zonder beperking. We genieten allemaal intens van naar muziek luisteren en muziek spelen.

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder